De ce imprimanta nu imi recunoaste cartusele sistemului CISS?
De ce nu reusesc sa imprim?
De ce a curs cerneala in imprimanta?
De ce am goluri de aer in furtunul de cerneala?
Care sunt diferentele intre cerneluri?
Pot amesteca cernelurile intre ele?
De ce imprimanta nu imi recunoaste cartusele sistemului CISS?
Pentru modele Epson, verificati daca ati introdus cartusele bine. Asigurati-va ca la introducerea lor ati auzit click'ul corespunzator cand clema de fixare intra in locasul ei. In majoritatea cazurilor aceasta este problema principala. Nu va fie teama sa apasati cu putere pe cartuse pentru a fi siguri ca au intrat bine. Pentru modele Canon, asigurati'va ca la transferul chip'urilor de pe cartusele originale pe cele ale sistemului CISS, ati pozitionat si fixat corect chip'urile. Trebuie sa fiti foarte atenti sa puneti chip'urile pe culoarea corespunzatoare fiecarui cartus in parte.
De ce nu reusesc sa imprim?
a. Unul din motivele principale pentru care se poate intampla acest lucru este ca e posibil ca dopurile de la filtrele cu aer sa nu fi fost scoase si inlocuite cu filtrele de aer dupa transport. In acest caz in momentul in care imprimanta isi trage cerneala necesara printarii se creeaza vid in rezervoarele exterioare si fluxul cernelei este blocat. Fiti atent sa nu scoateti dopurile brusc; datorita vidului creat, cerneala poate iesi, in cantitati mici, cu presiune din rezervoare.
b. Daca totusi nu este cazul dvs ca dopurile sa nu fi fost scoase, este posibil sa fie nevoie sa executati 2 – 3 head cleaning'uri din softul imprimantei si sa incercati sa printati o serie de cateva fotografie la cea mai buna calitate.
c. Daca nici aceasta nu rezolva problema, o a treia posibilitate ar fi ca duzele si unul sau mai multe cartuse sa fie infundate. In acest caz recomandam sa ne contactati telefonic pentru a va da cateva sfaturi despre modul in care puteti sa le desfundati, insa daca nici acest lucru nu rezolva problema cel mai indicat lucru este sa trimiteti sistemul si imprimanta pentru diagnosticare si eventual servisare.
De ce a curs cerneala in imprimanta?
Primul motiv ar fi ca ati prozitionat rezervoarele exterioare mai sus decat nivelul imprimantei sau al cartuselor din imprimanta. Sistemele CISS funtioneaza pe principiul vaselor comunicante, iar atunci cand puneti rezervoarele mai sus de nivelul cartuselor, cerneala se va scurge dinspre rezervoare catre cartuse si respectiv in imprimanta. In acest caz, trebuie sa fiti constient ca este posibil ca buretii pentru deseurile de cerneala din interiorul imprimantei sa fie imbibati. Chiar daca veti reusi sa curatati imprimanta, acesti bureti vor ramane imbibati si la fiecare head cleaning , cerneala va refula, distrugand astfel print'urile dvs. Pentru rezolvarea acestei probleme recomandam sa ne contactati telefonic in vederea trimiterii imprimantei catre noi pentru inlocuirea buretilor. Nota importanta: De fiecare data cand este necesar sa transportati imprimanta si sistemul CISS dintr-o locatie intr-alta, este obligatoriu sa scoateti filtrele de aer de pe rezervoarele exterioare si sa puneti dopurile in locul lor pentru a evita astel curgerea cernelei. Dupa ce s-a efectuat transportul, nu uitati sa scoateti dopurile si sa puneti la loc filtrele de aer. La anumite modele de imprimante HP, cartusele sunt pozitionate cu mult mai sus decat baza imprimantei de aceea recomandam sa puneti ceva sub rezervoarele exteriare astfel incat ele sa fie pozitionate la nivelul cartuselor. Pe cealalta parte, daca pozitionati rezervoarele exterioare de cerneala mai jos decat nivelul cartuselor, cerneala va curge dinspre cartuse catre rezervoarele exterioare riscand astfel golirea cartuselor. Pentru rezolvarea acestei probleme repozitionati rezervoarele exterioare in pozitia corecta si executati 2 – 3 head cleaning'uri. Aceasta operatie va trage cerneala din rezervoare inapoi catre cartusele sistemului.
De ce am goluri de aer in furtunul de cerneala?
Aceasta se datoreaza transportului insa dupa ce ati listat cateva fotografii si/sau 2 – 3 curatari de cap (head cleanings) aceasta problema se remediaza de la sine.
Care sunt diferentele intre cerneluri?
DYE foloseste lichide solubile in apa pentru a transpune o imagine pe hartie in forma unor picaturi minuscule care sunt absorbite de aceasta. Sunt in general derivate din compusi organici si se deterioreaza rapid atunci cand sunt expuse luminii ultraviolete si altor factori de mediu. Avantajele acestora este ca au un spectru mai larg de culoare, cea mai buna calitate de imprimare si sunt mai ieftine.
PIGMENT’ul este compus dintr’un lichid purtator neutru imbinat cu particule suspendate de culoare. Aceste particule sunt inerte, nu sunt absorbite de hartie si le trebuie un timp mult mai indelungat pentru a se descompune sau decolora in mod semnificativ, motiv principal pentru care acest tip de cerneala este preferat. Cernelurile de tip pigment sunt mult mai stabile si pot rezista pana la mai mult de 200 de ani pe anumite tipuri de hartie in conditii ideale de mediu, fapt descoperit in urma testelor facute de Wilhelm Imaging Research, leader in acest domeniu. O nota importanta la cele mai de sus este ca suportul de hartie (numit substrat de cei in domeniu) este la fel de important ca si cerneala. Hartiile de tip GLOSSY (lucioase) sunt dusmanul principal atunci cand vine vorba de durata de viata a culorii. Neajunsurile cernelurilor de tip pigment sunt ca ele sunt mai scumpe si nu au aceasi stralucire si spectru de culori ca cele de tip dye. Producatorii de imprimante cu cernelui dye reusesc sa impinga durata de viata a culorii din ce in ce mai mult. Chiar acum, multe lucrari obtinute cu cerneluri dye, pastrate sub sticla, departe de lumina directa, pot rezista pana la 25 sau chiar 30 de ani, lucru mai mult decat adecvat pentru majoritatea dintre noi.
SUBLIMAL INK sau cerneala pentru sublimare este special creata pentru a trece de la starea solida la starea gazoasa, atunci cand se afla sub presiune si la o temperatura ridicata (aproximativ 200°C). Atunci cand se afla in stare gazoasa, cerneala este atrasa de anumite tipuri de suprafete sintetice. Cerneala practic penetreaza si se lipeste de substratul suprafetei pentru a se crea o imagine durabila. Alte metode de transfer termic, doar aplica culoarea suprafetei, rezultand un produs care poate fi usor zgariat sau stricat.
Avantajele sublimarii fata de transferul termic:
* rezistenta in timp nelimitata.
* rezistenta la spalari nelimitate, la temperaturi mari ale apei de spalare.
* rezistenta la inalbitori chimici.
* culori stralucitoare, rezolutii mult mai bune ale imaginilor in policromie.
* se poate aplica pe mai multe suporturi cum ar fi textile, ceramica, metal.
Pot amesteca cernelurile intre ele?
Nu. In nici un caz nu puteti amesteca cernelurile intre ele. Daca ati cumparat de la noi sisteme CISS cu cerneala va trebui sa continuati cu acelasi tip de cerneala. Amestecandu-le veti deteriora capul de printare care este un consumabil destul de scump pentru imprimantele HP si Canon si chiar foarte scump (uneori cat costul unei imprimante noi) la modelele Epson. Nu este nici o problema daca hotarati sa cumparati sisteme CISS fara cerneala. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont indiferent de unde cumparati este sa nu le amestecati. Fiecare producator are propria reteta si tehnologie de fabricare a propriilor produse iar reactiile chimice produse la amestecul cernelurilor poate duce la deteriorarea iremediabila a imprimantei dvs.