SUPORT TELEFONIC: +40 21 460 2477

Back To Top

Sublimarea


Pentru a intelege procesul de sublimare trebuie sa intelegem mai intai fazele/starile prin care trece materia si ce se intampla cu atomii in fiecare faza. Fiecare molecula este alcatuita din atomi individuali. Distanta dintre atomi determina in ce faza este materia. In stare solida, atomii sunt foarte apropriati unul de altul. Ei continua sa se miste, dar nu o pot face asa liber ca in celelalte stari. In stare lichida atomii sunt pozitionati mult mai departe unul fata de celelalt. Au mai mult spatiu de miscare si vibrare, de aceea forma materiei nu ramane constanta. In stare gazoasa, atomii sunt si mai departe unul de celalalt, putand sa se miste si sa vibreze foarte usor.

Pentru ca materia sa isi poata schimba starile este nevoie de energie termica. Cand se aplica caldura materiei, atomii sunt pusi in miscare, iau viteza si se imprastie. Cand energia termica este indepartata, atomii isi incetinesc miscarea si se aproprie unii de altii. Presiunea este si ea un element care ajuta la schimbarea starilor materiei. Atomii trebuie sa se lupte cu presiunea pentru a se misca si vibra.

Imagine CISS


In mod normal, materia tranziteaza prin cele trei stari ale sale in mod gradual in timp ce energia termica folosita pentru manipularea materiei este fie amplificata sau micsorata. Cand energia necesara ca materia sa treaca gradual de la o faza la alta este mult mai mare decat limita la care se face transferul atunci materia va trece direct de la stare solida la stare gazoasa. Si pentru ca presiunea are un impact asupra volumului de energie necesar pentru schimbarea starilor, sublimarea are loc mult mai usor la presiuni mici. Reteta perfecta pentru sublimare este energie termica la nivele mari si presiune mica.

In domeniul imprimarii, termenul sublimare este folosit sa descrie cernelurile activate prin incalzire care se transforma in gaz la temperaturi mari si care au abilitatea de a forma o legatura chimica cu suprafetele acrilice sau poliesterice. Imaginile sublimate sunt extrem de rezistente la spalare, zgaraieturi si alte forte de frecare datorita faptului ca imaginea este protejata in interiorul materialului.

Acest procedeu nu este unul nou, ci mai degraba are o vechime de cativa zeci de ani, jucand un rol important in domeniul imprimarii. Ceea ce este nou este posibilitatea de a imprima cu ajutorul tehnologiei digitale care este la indemana tuturor in acest moment in comparatie cu procesul serigrafic utilizat pana nu de mult, mai greu accesibil datorita costurilor si tehnologiei in sine.

Sublimarea functioneaza printr-un proces de transfer prin caldura a unor cerneluri sensibile la temperaturi mari prin care cernelurile adera, se impregneaza definitiv pe suprafetele aplicate. Odata ce imaginile digitale au fost printate pe hartiile de transfer termic ele pot fi aplicate suprafetelor dorite prin prese termice care completeaza acest proces.

Diferenta intre sublimare si celelalte tipuri de transfer termic in care se folosesc cernelurile dye sau pigment este ca sublimarea garanteaza 100% rezistenta imaginii pe suportul aplicat, in timp ce celelalte metode nu pot face acest lucru. Nu dupa mult timp, sau mai multe spalari, daca transferul nu a fost facut cum trebuie sau daca materialele folosite nu au fost de cea mai buna calitate, veti observa ca imaginea se poate desprinde, zgaria sau crapa, rezultatul final fiind unul mai putin satisfacator. La sublimare imaginea fuzioneaza cu suportul pe care este aplicata si elimina riscurile si problemele intampinate la celelalte metode ceea ce face din ea campionul personalizarii.

Pe langa acest lucru sublimarea se poate aplica sau folosi pe o varietate de materiale cum ar fi materiale textile, lemn, ceramica, plastic, metal, sticla, etc.. Nu trebuie decat o pregatire prealabila a suportului respectiv prin curatare si tratare.

Imagine CISS

Calitatea imprimarii prin sublimare este una extraordinara ce poate aduce imaginile sublimate la rezolutii, daca nu egale, apropiate cu cele fotografice. Astfel se pot obtine detalii care nu pot fi obtinute cu ajutorul altor metode de transfer termic.

Putem lua in considerare sau ca studiu de caz chiar si tehnologia printarii directe pe materiale textile. Printarea directa pe aceste materiale se poate face daca aceste materiale sunt tratate sau prezinta un strat de celuloza in compozitia lor ceea ce le face mai scumpe si mai greu de procurat iar varietatea lor este redusa pe piata. Pe langa acest impediment putem sa mai adaugam si faptul ca dupa imprimare produsele trebuie sa treaca printr-un proces de finisare sau finalizare care implica o spalare cu apa si una cu abur. Prin sublimare costurile se reduc la jumatate, lucru deloc de neglijat, iar calitatea este net superioara.

Si ca sa fim sinceri, putem sa vorbim si de limitarile pe care le ofera sublimarea. In primul rand acest proces nu poate fi folosit pe suprafete cum ar fi bumbacul sau suprafete inchise la culoare. In al doilea rand ar fi faptul ca daca produsul obtinut prin sublimare va fi expus timp indelungat in lumina directa a razelor solare, intensitatea culorilor se va pierde. Cu toate acestea, sunt multi factori care pot lucra pro sau contra longevitatii culorilor obtinute prin sublimare atunci cand ele sunt expuse direct razelor solare. Acestea ar fi: climatul, anotimpul, timpul de transfer, temperatura si presiunea, substratul si densitatea imaginii.


Apasati aici ca sa va intoarceti la pagina anterioara